torsdag 22 april 2010

Värde serietidningar, värdering

Serietidningars värde
Det är nog flera som har haft ett intresse för serier under en period i livet. Själv har jag läst ofantligt många serietidningar under min uppväxt som t.ex. Kalle Anka, Fantomen, Buster, Marvel m.fl. Då var det endast ett tidsfördriv och nöje men det finns samlare som kan betala mycket pengar för en serietidning. Frågan är hur du kan värdera serietidningar som du hittar i hemmet eller på marknaden.

Serietidningens skick är väsentlig för värdet. Om en serietidning ska anses vara av bästa skick så får det absolut inte finnas några som helst defekter. En tidning har med största sannolikhet lämnat det bästa skicket efter att en endaste person läst igenom den. Overstreet-skalan är den skala som är mest erkänd och graderar skicket med en siffra upp till tio som står för absolut toppskick. Denna skalan är ganska krånglig och därför har det dykt upp lite enklare förklaringar i privatannonser på serietidningar.

En serietidning som ska sparas som ett samlarobjekt ska förvaras på ett korrekt sätt för att skyddas mot smuts och annan yttre påverkan. Med bristfällig förvaring kommer antagligen skicket att försämras vilket drar ner värdet på serietidningen. Vanligaste förvaringen är plastfickor eller lådor i serietidningsstorlek.

Det är de äldre serietidningarna som du kan få lite extra betalt för. Ett par riktlinjer är:
Serietidningar före 1969
Seriealbum mellan 1968 - 1995


Vissa serier är populärare än andra och t.ex. Kalle Anka, Fantomen och Marvel är serier som anses ha ett lite större samlarvärde. Om du har en samling av serietidningar så kan värdet öka ytterligare. Är det en utländsk tidning så får du antagligen mest betalt om du säljer den i landet där den publicerats.

Det finns gamla serietidningar som har sålts för miljoner kronor och en gemensam nämnare är att det är gamla populära serietidningar med endast ett få kvarvarande exemplar i bra skick. Under bilden  nedanför hittar du länkar för att hjälpa dig att värdera dina serietidningar.

Serietidningar värde
Värdering av serietidningar


Värdering/prisindikator av serietidningar
SerieSam´s guide
Seriekatalogen

Övriga länkar och referenser
Bokbörsen - Köp & Säljmarknad för bl.a. serier
Comics price guide - Amerikansk sida (engelska)
Serieforum - Sveriges största serieforum
Seriesamlarna - Säljer och köper serietidningar
Serwikin - Nätencyklopedi om tecknade serier
Svenska serietidningar - Första utgivningsår för svenska serietidningar

Har du andra bra länkar för värdering av serietidningar eller annan information om seriesamlande så får du gärna lämna ett länktips i en kommentar.

0 Comments: